היום כמעט לכל עסק יש אתר אינטרנט. על מנת לבנות לכם אחד כזה אתם נדרשים לשני דברים פשוטים, אחד מהם זה אחסון האתר והשני זה דומיין – שם האתר. העניין של האחסון הוא די ברור – האתר צריך לשבת איפשהו באופן פיסי כדי שניתן יהיה להתחבר אליו מכל מקום בעולם. העניין של הדומיין לעיתים מבלבל, ואנו ננסה לעשות סדר – מהו הדומיין? מאיפה ניתן לרכוש אותו? ואיך שומרים עליו?

 

מה זה דומיין?

דומיין (שם מתחם) הוא שמו של האתר ברשת האינטרנט, זוהי הכתובת של האתר שמכניסים בדפדפן על מנת להגיע אל האתר עצמו. לדוגמא sunshine.co.il. יש רק אחד כזה בכל רשת האינטרנט והוא ייחודי.

 

איך זה בעצם עובד?

לכל מכשיר המחובר לרשת האינטרנט יש כתובת  IP – (קיצור של Internet Protocol) המורכבת מספרות בדומה לתעודת זהות. באמצעות כתובות אלו כל המכשירים המחוברים לאינטרנט מתקשרים ביניהם. בשל הכמות העצומה של מכשירים המחוברים לרשת האינטרנט נבחרה שיטה המקצה מספרים ארוכים יחסית (עד 12 ספרות), אשר קשה לזכור אותם. כדי להקל על המשתמשים לאתר אחד את השני נבנתה מערכת שתפקידה הוא לתרגם את ה- IP לשם זכיר כגון sunshine.co.il. שמה של המערכת הוא DNS – Domain Name System.

 

כיצד פועלת מערכת DNS

כאשר אתם מזינים שם דומיין בדפדפן המחשב או הנייד שלכם, מתרחש תהליך פענוח הדומיין במערכת  ה- DNS שבסופו מוחזרת לדפדפן כתובת IP של היעד. כתובת זו מייצרת את הגישה אל דף האינטרנט המבוקש.

 

ממה מורכב שם הדומיין?

כתובת הדומיין מורכבת ממספר מחרוזות ברמות שונות, המופרדות בנקודות. כל אחת מהרמות מסמלת דרגה שהספציפיות שלה הולכת ועולה. הסיומת של הכתובת היא רמת המתחם הראשונה, זוהי הרמה הימנית ביותר, בישראל היא לרוב תהיה il המסמלת את ישראל. רמת המתחם השניה מימין תהיה יותר ספציפית ותסמל לאיזה סוג של ארגון/מוסד שייך האתר –gov מציינת כי מדובר במשרד ממשלתי, co מציינת כי מדובר בחברה מסחרית וכו'. רמת המתחם השלישית היא בד"כ שם האתר. לדוגמא sunshine.co.il.

 

סוגי וסיומות דומיינים בישראל

il היא הסיומת הלאומית של שמות הדומיינים של אתרי אינטרנט הרשומים בישראל. רמת המתחם השניה תסמל לאיזה סוג של ארגון או מוסד שייך האתר. בישראל יש 8 אפשרויות:

 - coחברות מסחריות

ac - מוסדות אקדמיים

gov - משרדי ממשלה

idf - צה"ל

k12 - בתי-ספר וגני ילדים

muni - מועצות מקומיות וערים

net - ספקיות אינטרנט

org - ארגונים ללא מטרות רווח

 

סיומות דומיינים בחו"ל

ניתן לרכוש דומיין מחו"ל גם אם האתר הוא ישראלי, אך הדבר פחות מומלץ. אנשים בכל זאת עושים זאת כי לפעמים השם הרצוי עם הסיומת co.il כבר תפוס או שהוא שייך למישהו שדורש הרבה כסף עבורו. הסיומת הפופולארית ביותר היא com והיא משמשת לכל סוגי הדומיינים. סיומות נוספות נפוצות הן net המתאימה לרשתות תקשורת וספקי אינטרנט, ו- org המתאימה לארגונים ללא מטרות רווח,  Info שהיא סיומת כללית לדומיינים, היא נפוצה בשל עלות הרישום הנמוכה שלה, וגם biz שהיא סיומת המתאימה לעסקים.

 

היכן רוכשים דומיין?

ישנם מספר רשמים מוסמכים ע"י איגוד האינטרנט הישראלי, אשר דרכם ניתן לרכוש שם דומיין. חשוב לשים לב שזה רשם מוסמך, כלומר גוף שהוכר ע"י איגוד האינטרנט לרישום דומיינים, לאחר שנבדקה עמידתו בקריטריונים שירותיים וטכניים. לאחר שתבחרו שם לדומיין שלכם עליכם לבחור את אחד הרשמים, עשו זאת באופן מושכל כפי שאתם בוחרים כל שירות ובדקו מחירים ואת השירות המוצע לכם. לאחר שבחרתם רשם עליכם לוודא כי שם הדומיין שבחרתם פנוי. במידה ואכן כך הגישו בקשה לרישום הדומיין תמורת תשלום. כעבור מספר ימים תקבלו אישור על ביצוע הרכישה.

דוגמא לרשמי דומיינים המוכרים ע"י האיגוד:  LiveDns, galcomm, jetserver ועוד. באתר של איגוד האינטרנט הישראלי יש רשימה של כל הרשמים.

 

כמה עולה דומיין?

המחיר של שם דומיין משתנה בהתאם לרשם המציע אותו ולסיומת הנבחרת. סיומת של store או של info יחוייבו בסכומים מגוחכים כגון דולר או שניים לשנה. בד"כ סיומות בישראל נעות בין 55 ש"ח ל- 75 ש"ח.

מידע נוסף