הדיסק הקשיח ידוע כאחד מהאמצעים השימושיים והאמינים ביותר לאחסון בעולם המחשב. בשנים האחרונות, התפתח בצורה מרשימה השוק של הדיסקים החיצוניים - דיסקים קשיחים לכל דבר ועניין, המשמשים לאחסון נייד, כלומר: אמצעי אחסון אשר הולך איתך לכל מקום.
כאשר ברור כמעט לכל אחד כמה חיוני ומועיל האמצעי הזה, כדאי לדעת איך לבצע קנייה נבונה, ולרכוש דיסק קשיח חיצוני איכותי, ובמחיר סביר. תשמח לדעת שלא מדובר בעניין מורכב מידי: ישנם כמה דברים עליהם חשוב להקפיד - ותו לא.
מדובר במשפט ישן של חז"ל (ראה מקום), אשר מתכוון לכך ששמו של אדם הוא המתנה הכי גדולה שהוא יכול לקבל. במקרה שלנו, לשם החברה אשר מייצרת את הדיסק הקשיח החיצוני יש משמעות אדירה, ולא כדאי לזלזל בכך. הבדלי המחירים בין היצרניות בתחום זה יכולים להיות גדולים מאוד, ויש לכך סיבה: היצרניות האיכותיות באמת, מייצרות דיסקים חיצוניים אשר יכולים להחזיק שנים ולשרוד גם נפילות וחבלות שונות מגורם חיצוני. היצרניות הפחות מוכרות לא יוכלו להציע לך את זה, גם אם יתעקשו שאכן כך הדבר.
לכן, כאשר אתה מחפש לעצמך דיסק קשיח חיצוני לכל החיים (למען האמת, מדובר ברכישה לכמה שנים טובות אך מוגבלות - הרי כל דיסק קשיח 'ישתגע' בסופו של דבר, זה ידוע), חשוב שתבדוק מיהי היצרנית שלו. אנחנו נמליץ כמובן על השם הגדול ביותר בתחום הדיסקים הקשיחים - הפנימיים והחיצוניים - ווסטרן דיגיטל (Western Digital), אך גם חברות כמו Sony, או Seagate יספקו סחורה אמינה.
בתחילת דרכו של התחום הזה, הדיסקים הניידים היו מאסיביים מאוד, בגודל של ספר ממוצע לכל הפחות. נשיאתם ממקום למקום הייתה בהחלט לא פשוטה, מה שגרם להרבה מאוד אנשים לוותר על ה'תענוג'. רק אלו שהיו זקוקים בצורה נואשת לאמצעי האחסון הזה, רכשו אותו בלית ברירה. המהפך בתחום הזה התחיל כאשר נכנסו לשוק יותר ויותר דגמים של דיסקים קשיחים ניידים בגודל קומפקטי ונוח. יחד עם השינוי בגודל הסטנדרטי, השתנה גם העיצוב שלהם וכיום מדובר בפריט נוח מאוד לנשיה ובהחלט אופנתי.
הדיסקים הקשיחים הניידים הקומפקטיים, הם בגודל של פנקס קטן ולא יותר מזה. בקונסטלציות מסוימות, ניתן לנשוא אותם אפילו בכיס המכנס ובוודאי בפאוץ' או בתיק גב. מה שהיה בעבר נחלתם של משוגעי המחשבים הבכירים ביותר בלבד, הפך כיום לפריט שנמצא כמעט אצל כל משתמש מחשב שמחזיק מעצמו.
כמובן שלצד הנוחות והאמינות של אמצעי האחסון הזה, חשוב מאוד לשים לב גם לגודלו. דיסק קשיח נייד בגודל של פחות מג'יגה, נניח, פשוט לא יהיה שווה הרבה. היתרון הגדול שבניידות שלו, יימחק על ידי החיסרון הגדול שמתבטא במגבלות המקום. עם זאת, חשוב לציין כי אין כיום דיסקים קשיחים ניידים בנפחים כל כך קטנים. הרף הנמוך ביותר נמצא כיום במקום כלשהו סביב ה-250 ג'יגה, כאשר הממוצע והסטנדרט עומד על 500 ג'יגה. ישנם כיום גם דיסקים קשיחים ניידים בנפח של טרה בייט ויותר.
כך או כך, חשוב מאוד לדעת שהיחס ל'צעצוע' הזה הוא שיקבע עד כמה יחזיק הדיסק מעמד.