התחרות וההשוואה הבלתי פוסקת בין מחשבים ניידים ונייחים ידועה ומוכרת. גם היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם. אבל נדמה שההבדל הבסיסי ביותר בין השניים הוא באופציית השימוש לטווח ארוך. אין ספק שבעניין זה, המחשבים הנייחים מציעים יתרון גדול, ואילו המחשבים הניידים מנסים לצמצם את הפער.
הרי ברגע שהמחשב הנייד אינו מחובר ישירות למקור חשמל, חייו קצובים. תוך כמה שעות - תלוי בסוג המחשב ובפעולות שיתבצעו בו - הוא עשוי להיכבות, לאחר שהאנרגיה האצורה בסוללה שמפעילה אותו במצב כזה, פשוט תיגמר.
חשוב לדעת שישנם בעניין זה הבדלים בין הסוגים השונים של המחשבים הניידים. הגדולים יותר, אלו הכוללים מסך של 15.4 אינץ' ומעלה, נחשבים לזוללי אנרגיה ולכן, מעל שעה וחצי של עבודה רצופה ללא חיבור לחשמל, היא כמעט בגדר נס. לעומתם, המחשבים הזעירים, בגודל מסך של 10.1 אינץ' ופחות, יכולים להחזיק ללא חיבור לחשמל גם שבע או שמונה שעות, ואפילו יותר.
בעניין זה, ישנם כל הזמן חידושים והמצאות. בכל מחשב חדש שיוצא לשוק, מנסה היצרנית לגרום לכך שהסוללה שלו תהיה חזקה יותר ותחזיק מעמד זמן רב יותר, גם בעבודה רצופה. אבל, לא תמיד עניין זה בשליטתה.
נחשפנו לעניין זה לראשונה במהלך השימוש הנרחב בטלפונים הסלולריים, אלו ללא החיבור הישיר לשקע הטלפון: הסוללה הנטענת, אשר מחזיקה את המכשיר 'בחיים', פשוט מאבדת מיכולותיה עם הזמן וחיי המכשיר מתקצרים משמעותית. תדירות השימוש במטען, לצורך חידוש האנרגיה בסוללה, הולכת וגוברת ככל שהמכשיר נמצא יותר זמן ברשותנו.
כך נכון גם לגבי המחשבים הניידים. אם תערכו ניסיון קטן, תראו כי בתחילת הדרך, המחשב שלכם - גם אם הוא גדול ומאסיבי יחסית - יחזיק לפחות שעה ברציפות ללא הטענה כלל. מספר חודשים לאחר מכן, ובמיוחד מספר שנים לאחר קנייתו, המצב כבר לא יהיה דומה. מחשבים 'זקנים' ידרשו חיבור מתמיד לחשמל - אחרת הם ייכבו.
החדשות הטובות הן שבהחלט ישנן דרכים, לפחות לטענת היצרנים ומומחי המחשבים הניידים, להאריך את חיי הסוללה ולשנות את התמונה. מספר פעולות שיאפשרו לך ליהנות משימוש במחשב לזמן רב יחסית, מבלי להזדקק לחיבור לחשמל. זה יהיה אפשרי, גם כאשר המחשב נמצא ברשותכם מספר שנים.
המפתח להצלחת העניין הוא, מעל לכל, דאגה לחיי הסוללה מיומה הראשון. כלומר: אם נזכרתם לאחר שנתיים להתחיל בפעולות להארכת חיי הסוללה, כנראה דבר כבר לא יעזור. לאחר שהסוללה מאבדת מכושר החיים שלה, קשה מאוד עד בלתי אפשרי להחזירה לאחור. לכן, עשו את הפעולות שנציין כאן כבר מיומו הראשון של המחשב: